Schoolgids

Tweetalig onderwijs

This page is also available in English

De KSG is een wereldcollege; een school die midden in de wereld staat en je voorbereidt op leren, leven en werken in een internationale omgeving. Daarom bieden wij versterkt Engels aan op de mavo en tweetalig onderwijs op de havo en het vwo.

How to become a global citizen?

Wil jij een wereldburger worden en Engels leren spreken alsof het je eigen taal is? Dan is tweetalig onderwijs (tto) iets voor jou. In de onderbouw van de tweetalige havo of vwo krijg je minimaal de helft van de lessen in het Engels. De docent spreekt Engels én Nederlands met de leerlingen. Je hoeft niet heel goed te zijn in Engels als je tweetalig onderwijs wilt volgen. Je moet wel heel goed willen worden in Engels! Doordat je vanaf de brugklas al heel veel oefent met het presenteren van jezelf en je ideeën, leer je snel hoe je je mening goed over kunt brengen in het Engels. Als je voor tweetalig onderwijs op de havo of het vwo kiest leer je Engels spreken op hoog niveau. Je maakt ook bijzondere reizen en werkt aan internationale projecten. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel handig voor later. Als je gaat reizen of als je gaat werken in het buitenland of in de wetenschap, dan is de voertaal in veel gevallen Engels. Een tweetalig diploma heeft dus een groot voordeel! Omdat je meer dan de helft van je lessen in het Engels krijgt, spreek je binnen no-time vloeiend Engels.

Certificaten

Je leert Engels op een hoog niveau en aan het einde van de onderbouw krijg je het Junior tto Certificaat. Aan het einde van de derde klas doe je een Cambridge Examen. Dat is een officieel examen waarin jouw “General British English” wordt getoetst. Als je slaagt, krijg je het Cambridge-diploma, dat wereldwijd op waarde wordt geschat. Uiteindelijk behaal je naast het gewone havo- of vwo-diploma het seniorcertificaat. Je volgt het tweejarig International Baccalaureate (IB) programma waarmee je op de havo het English B certificaat haalt en op het vwo het English Language and Literature certificaat. Jij bent er klaar voor om de wereld te veroveren!

Aanmelden

Om je aan te kunnen melden voor het tweetalig havo of vwo heb je een havo, havo/vwo of vwo-advies nodig dat je krijgt op de basisschool. We vinden het ook belangrijk dat jouw leerkracht van de basisschool denkt dat tweetalig onderwijs iets voor jou is.

Tweetalig onderwijs voor iedereen!

De KSG investeert zelf geld in onder andere de scholing van docenten, de uren voor coördinatie en lesontwikkeling en de extra lessen Engels die niet vanuit de overheid worden bekostigd. Tweetalig onderwijs kost € 395 extra schoolgeld, inclusief twee buitenlandse reizen. Deze bijdrage kan in termijnen worden betaald, er kan een regeling getroffen worden via Stichting Leergeld en in aanvulling daarop kan een beroep gedaan worden op het zogeheten Puffius Fonds van de KSG. Zo willen wij tweetalig onderwijs voor iedereen toegankelijk maken.

Meer weten?

Neem contact op met de afdelingsleider tweetalig onderwijs j.lamberts@veluwseonderwijsgroep.nl of ga naar www.ikkiestto.nl.