Tweetalig onderwijs (TTO)

This page is also available in English

De KSG is een wereldcollege; een school die midden in de wereld staat en je voorbereidt op leren, leven en werken in een internationale omgeving. Daarom bieden wij Engels aan op de mavo, de havo en het vwo.

How to become a global citizen?

Je wilt wereldburger worden en je wilt Engels leren spreken alsof het je eigen taal is? Dan is tweetalig onderwijs (tto) iets voor jou. In de onderbouw van de tweetalige mavo, havo of vwo krijg je, afhankelijk van de opleiding die je kiest, tussen de 30% en 60% van de lessen in het Engels. De docent spreekt Engels én Nederlands met de leerlingen. Je hoeft niet heel goed te zijn in Engels als je tweetalig onderwijs wilt volgen. Je moet wel heel goed willen worden in Engels! Doordat je vanaf de brugklas al heel veel oefent met het presenteren van jezelf en je ideeën, leer je snel hoe je je mening goed over kunt brengen in het Engels. Als je voor tweetalig onderwijs op de mavo, havo of het vwo kiest, leer je Engels spreken op hoog niveau. Je maakt ook bijzondere reizen en werkt aan internationale projecten. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel handig voor later. Als je gaat reizen of als je gaat werken in het buitenland of in de wetenschap, dan is de voertaal in veel gevallen Engels. Een tweetalig diploma heeft dus een groot voordeel!

Zo spreek je binnen no-time vloeiend Engels.

Certificaten

Je leert Engels op een hoog niveau en aan het einde van de onderbouw doe je examen voor een internationaal erkend certificaat. Dat is een officieel examen waarin jouw “General British English” wordt getoetst.

Uiteindelijk behaal je naast het gewone mavo-, havo-, of vwo-diploma het Senior tto-certificaat. Je volgt op het tweetalig havo en vwo het tweejarig International Baccalaureate (IB) programma waarmee je op de havo het English B certificaat haalt en op het vwo het English Language and Literature certificaat. Jij bent er klaar voor om de wereld te veroveren!

Aanmelden

Om je aan te kunnen melden voor het tweetalig mavo, havo of vwo heb je een mavo, mavo/havo, havo, havo/vwo of vwo-advies nodig van je basisschool. We vinden het ook belangrijk dat jouw leerkracht van de basisschool denkt dat tweetalig onderwijs iets voor jou is.

Tweetalig onderwijs voor iedereen!

De KSG investeert in scholingen, extra lessen, en de organisatie zodat het tweetalig onderwijs van hoog niveau is. Deze kosten worden niet vanuit de overheid bekostigd. Tweetalig onderwijs kost om die reden €395 extra schoolgeld per jaar. De kosten voor twee buitenlandse reizen in klas 1 en klas 3 zijn daarbij inbegrepen.  

Wij vinden het belangrijk dat tweetalig onderwijs voor iedereen toegankelijk is. De bijdrage kan in termijnen worden betaald. Daarnaast kan er ook externe financiering geregeld worden via Stichting Leergeld. En in aanvulling daarop kan ook een beroep gedaan worden op het zogeheten Puffius Fonds van de KSG zelf.  

Meer weten?

Neem contact op met de afdelingsleider tweetalig onderwijs e.kral@veluwseonderwijsgroep.nl of ga naar www.ikkiestto.nl.