Schoolgids

Opleidingen

Mavo

De mavo van de KSG biedt jou een veilige en vertrouwde omgeving in een kleinschalig gebouw waar je wordt gezien en geholpen. Ook op de mavo kijken we over grenzen heen! Je gaat op reis en doet mee aan internationale uitwisselingen. Zo leer je andere landen en culturen kennen. Ben jij ondernemend? Zit ondernemen in jouw bloed? Bij het vak World of Business leer jij hoe je als jonge ondernemer stappen kunt maken om een echt eigen bedrijf te starten. Wil je later in het buitenland werken of studeren? Dan is het heel belangrijk dat je goed Engels leert spreken! Op de KSG  leer je beter Engels spreken door het volgen van Anglia (versterkt Engels). Je leert heel goed Engels in je eigen tempo en op je eigen niveau.

Het kan allemaal op de mavo op de KSG! Wij helpen jou ontdekken wat je wilt en kunt, je leert keuzes maken en we bereiden je goed voor op jouw toekomst als wereldburger!

Up2havo

Up2havo is mavo-onderwijs voor ambitieuze leerlingen die graag een havodiploma willen halen en daarbij een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken! Als je up2havo volgt, doe je na vier jaar mavo-examen. Voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde krijg je op up2havo standaard extra begeleiding. Aan het einde van het zesde jaar doe je eindexamen havo. Je gaat naar school in het gebouw aan de Molleruslaan 42, waar ook de havoleerlingen les krijgen. De (buitenschoolse) activiteiten en afdelingsreis zijn op up2havo hetzelfde als op de havo. Zit jij qua prestaties net tussen mavo en havo in en ben je enorm gemotiveerd? Dan kan je met up2havo in zes jaar een havodiploma halen en door naar het hbo!

Havo

Op de havo leer je zelfstandig en probleemoplossend werken, en je leert hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Dat is een goede voorbereiding voor een studie op het hbo. Vanaf het eerste leerjaar werken we met RTTI, een manier om toetsen te analyseren zodat jij inzicht krijgt in je eigen leerstrategie. Je ziet dan zelf waar je nog aan moet werken en op welke manier je dit het beste kunt doen. Zo bereiden we je goed voor op je een studie op het hbo!

Tweetalig havo en vwo

Je wilt wereldburger worden, gaat een uitdaging graag aan en je wilt Engels leren spreken alsof het je eigen taal is? Dan is tweetalig onderwijs (tto) iets voor jou. Vanaf schooljaar 2020-2021 kun je ook tweetalig havo volgen op de KSG!

In de onderbouw van de tweetalige havo of vwo krijg je minimaal de helft van de lessen in het Engels. De docent spreekt Engels, maar je spreekt ook Engels met je klasgenoten. Als je tweetalig onderwijs volgt, hoef je niet heel goed te zijn in Engels. Maar je moet wel heel goed willen worden. Bovendien krijg je niet alleen Engels op een hoog niveau, waardoor je een Cambridge certificaat én een internationaal erkend IB diploma haalt, maar je wordt veel breder gevormd. De persoonsvorming en culturele vorming zijn minstens zo belangrijk als het behalen van een hoog niveau Engels. Doordat er vanaf de brugklas al heel veel geoefend wordt met het presenteren van jezelf en je ideeën, leer je snel hoe je je mening goed over kunt brengen. Dit presenteren gebeurt zowel mondeling als schriftelijk en wordt per jaar natuurlijk steeds wat uitgediept. Daarnaast ga je natuurlijk heel vaak op reis! Bijna iedere klas ga je wel naar het buitenland met je klasgenoten! Hierdoor voel je je heel snel op je gemak in andere omgevingen.

Om je aan te kunnen melden voor het tweetalig havo of vwo heb je een havo, havo/vwo of vwo-advies nodig. We vinden het wel belangrijk dat jouw leerkracht van de basisschool denkt dat tweetalig onderwijs iets voor jou is. Voor tweetalig onderwijs vragen we vanaf schooljaar 2020-2021 €395 euro extra schoolgeld. Dit is inclusief twee buitenlandse reizen.

Vwo

Op het vwo ligt de focus nog meer op zelfstandigheid en onderzoekend vermogen! Je wordt voorbereid op een wetenschappelijke studie aan de universiteit. Op het vwo wakkeren we jouw ambities aan en benut jij je capaciteiten optimaal. Het leren van de (academische) vaardigheden van de toekomst staat centraal, zoals het doen van onderzoek. Onderzoeken betekent veel vragen stellen, analyseren en ontdekken hoe dingen werken. We leren je hoe je jouw mening kunt onderbouwen met argumenten en we stimuleren het nemen van verantwoordelijkheid. In de onderbouw (klas één, twee en drie) volg je de bijzondere vakken science en Spaans. In de bovenbouw (klas vier en vijf) volg je het vak global perspectives