Schoolgids

Actief en gezond

Gezond bewegen

Zit je niet graag stil? Dan ben je bij de KSG op het goede adres! Gezond leven vinden we belangrijk en we zijn een gecertificeerde sportactief-school. Niet alleen de ‘normale’ sporten, zoals tennis en voetbal, maar bijvoorbeeld ook mountainbiken, cricket en boksen! Of wat vind je van judo, trampolinespringen en softbal? Op de KSG kun je al die sporten leren tijdens de gymlessen én buiten schooltijd. We organiseren voor alle leerlingen in de eerste en tweede klassen een softbal- en volleybaltoernooi, er is een speciale indoor wintersportdag en leerlingen doen mee in de Apeldoornse Sportweek. Samen organiseren de leerlingen voorronden van Mission Olympic, de nationale kampioenschappen schoolsport en sportdagen voor leerlingen van basisscholen. Bij de KSG blijf je fit!

Je kan als examenvak op de mavo kiezen voor LO2 (gym) en op de havo en het vwo voor het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM).

Gezond eten

Wij zorgen ervoor dat jij gemakkelijk gezonde keuzes kan maken, omdat dit goed is voor jouw ontwikkeling. We doen dat op een positieve manier, waardoor niemand zich buitengesloten of beoordeeld hoeft te voelen. Gezond kiezen betekent goed voor jezelf zorgen, het gaat niet over schoonheidsidealen. Je leert alles over gezond gedrag en in de kantine breng je dat in de praktijk. Het aanbod in kantine en de automaten is samengesteld volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze. Ieder jaar brengen wij het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie. De school is een beschermende plek. Niet alleen als het om roken, alcohol of drugs gaat, maar ook als het om voeding gaat. Onze docenten en staf stimuleren de gezonde keuze, hebben oog voor duurzaamheid en geven het goede voorbeeld. We streven naar een gezond en duurzaam aanbod voor alle bijeenkomsten op onze school.

Rookvrije school

De KSG is een rookvrije school. Dit betekent dat er niet gerookt mag worden door leerlingen, medewerkers en ouders in school, op het schoolplein en in nabijheid van de school.

Duurzame omgeving

Naast gezondheid, willen we ook een duurzame omgeving met veel groen, weinig (zwerf)afval en aandacht voor afvalscheiding. Een omgeving waar duurzame keuzes gemakkelijk zijn, waar leerlingen makkelijk kraanwater kunnen drinken, zonlicht en frisse lucht krijgen en makkelijk voor milieu- dier- of mensvriendelijke producten kunnen kiezen. Een omgeving waar fietsen en openbaar vervoer de standaard is.

Schoolgezondheidsbeleid

Gezondheidsbevordering en -preventie worden aangepakt in een breder perspectief. We hebben een integraal schoolgezondheidsbeleid waarin aandacht is voor een gezond en veilig schoolklimaat, een helder voedingsbeleid en het stimuleren van sport en bewegen. Dit alles in samenspraak met leerlingen, het schoolteam en het overkoepelend management. De GGD ondersteunt de school hierbij. Signaleren we dat er bij een leerling vragen of problemen zijn met betrekking tot voeding en gewicht dan wordt deze leerling doorverwezen naar de ondersteuningscoördinator.

Thuis

Ouders/verzorgers wijzen we op onze gezonde schoolkantine en de aandacht voor gezonde eet- en beweeggewoonten in ons onderwijs. We vragen ouders/verzorgers vanuit de thuissituatie ook aandacht te hebben hiervoor.