Schoolgids

Maatschappelijke stage

Op de KSG leiden we je op tot een actieve wereldburger.

Daarom laten wij je kennismaken met vrijwilligerswerk in de vorm van een maatschappelijke stage (MaS). Op het eind van de stage vragen we je een reflectieverslag te maken voor hun portfolio. Dit is een verplicht onderdeel en maakt deel uit van de stage.

Je kan stagelopen bij een niet-commerciële organisatie of bij een maatschappelijke project van een bedrijf. Leerlingen en ouders krijgen hierover voorlichting. Een maatschappelijke stage bereidt je voor op een volwaardige deelname aan de samenleving en je leert verantwoordelijkheid te nemen voor een ander of voor een organisatie. Op de KSG is de maatschappelijk stage daarom een verplicht onderdeel in alle derde klassen.

De stage

Voor de stages werken we samen met “Apeldoorn Pakt Aan”, een organisatie die het aanspreekpunt is voor iedereen die te maken heeft met vrijwilligerswerk in Apeldoorn en omstreken. Op school krijg je voorlichting, waarbij we uitleggen waarom een maatschappelijke stage belangrijk is en hoe je een goede stage kiest. Deze stages worden ook wel ‘klussen’ genoemd. Enkele voorbeelden van uitgevoerde klussen zijn: helpen bij de training van jeugdelftallen, meedoen met commissies, organiseren van een sporttoernooi, verzorgen van bijlessen op de basisschool of ondersteunen van een evenement.

Trots

Elk jaar valt ons op dat er leerlingen zijn die al vrijwilligerswerk doen. Ook komen leerlingen vaak met positieve verhalen terug, bijvoorbeeld dat ze het leuk vonden of dat ze het nog wel wat langer hadden willen doen. De organisaties zijn ook tevreden over onze leerlingen. Wij zijn trots op onze leerlingen en zij mogen trots zijn op zichzelf. Met hun enthousiasme en inzet weten zij op jonge leeftijd al heel wat voor de maatschappij te betekenen.