Schoolgids

Masterclasses

Naast de gewone vakken bieden we in havo 4 en vwo 4 Masterclasses aan. Door deze uitdagende lessen vergroot je je kennis en zet je weer een stap naar het wereldburgerschap.

havo 4 / vwo4                   

Masterclass Fysio en Fitness

Tijdens deze masterclass leer je welke effecten sport op je lichaam heeft of kan hebben. Dit doe je door ook in de praktijk te gaan sporten.

Masterclass Makers Lab

Voor creatievelingen, ontwerpers en bouwers.

Heb je ooit wel eens gehoord van een Rube Goldberg machine? Een kettingreactie van allerlei ingewikkelde, omslachtige, grappige acties die leiden tot een simpele handeling. In deze masterclass ga je zelf een onderdeel ontwerpen van deze kettingreactie.

Vind je het leuk om met je handen te werken, iets te bouwen, creatief te zijn, lol te maken en nieuwe vaardigheden te leren? Schrijf je dan in voor deze Masterclass Makers Lab

Masterclass Cambridge

Op de KSG worden leerlingen voorbereid op het Certificate Advanced English (CAE) middels een wekelijkse masterclass die tot aan het examen duurt. Dit examen, dat bestaat uit een drie schriftelijke delen en een mondeling deel, vindt doorgaans begin juni plaats. De kosten voor dit examen liggen rond de €260. Havo 4 leerlingen dienen een 7,5 voor Engels te staan én goedkeuring te krijgen van hun docent Engels. Vwo 4 leerlingen dienen een 7,0 voor Engels te staan én goedkeurig te krijgen van hun docent Engels.

N.B. Wees je er wel van bewust dat het hier niet om een “bijles” Engels gaat. Het is een verdieping, geen extra oefening. Je werkt ook toe naar een examen (dus elke week, het hele schooljaar, een masterclass) en daarom is enige toewijding wel vereist.

Masterclass Chinees

Tijdens deze masterclass ga je kennis maken met deze bijzondere taal en de Chinese cultuur. Je leert de beginselen van het spreken en de historie van het alfabet. Wat is er mooier dan meer te weten komen over deze wereldtaal?

Masterclass Creative Writing

Tijdens de masterclass Creative Writing ga je de eerste 10 lessen aan de slag met opdrachten rondom een thema, dit zijn onder andere de thema’s; kinder- en jeugdliteratuur, vertelperspectief, dialoog, personages, poëzie en setting. In de laatste 5 lessen werk je aan het schrijven van je eigen werk. Dit kan een (kort) verhaal zijn, een kinderboek, een reeks gedichten, een filmscript, alles is mogelijk.

Aan het eind van de masterclass worden de verhalen van de groep gebundeld en gepubliceerd, zodat je jullie boek ook echt in handen kunt hebben.

Masterclass Filosofie en Kunstgeschiedenis

Tijdens deze masterclass gaat over de filosofie van het leven. Stilstaand, met beide voeten op de grond, bekijken we verschillende filosofen die een belangrijke rol hebben gekend in de westerse geschiedenis. We koppelen deze filosofen aan de kunststromingen die voor deze perioden kenmerkend waren en gaan we zelf aan de slag met onderwerpen die voor ons relevant zijn zoals, vriendschap, liefde en de samenleving.

Masterclass Debatteren

Om succesvol te zijn in discussies zijn goede communicatieve vaardigheden enorm belangrijk. In de masterclass debatteren ontwikkel je in korte tijd de competenties om te overtuigen, tijdens presentaties het publiek te inspireren of mensen te motiveren.

Tijdens deze masterclass leer je improviseren, bekijk je beelden van mooie debatten, leer je goed te spreken, te luisteren en te argumenten. En natuurlijk ga je ook met elkaar in debat of probeer je je uit een benarde situatie te redden in een troublespeech.

Masterclass Geologie

In de masterclass geologie worden de geologische perioden besproken. Daarna is er aandacht voor verschillende soorten gesteenten, fossielen en mineralen. We doen gesteente determinatie, een route door Apeldoorn en halen gastsprekers naar school. Ook kun je je eigen vondsten meenemen en mag je die zelf presenteren of zullen we die verder onderzoeken. Bij voldoende interesse sluiten we de masterclass af met een bezoek aan het Geologisch museum in Velp.

Masterclass Muziek – Ableton Live Intro en Push

Tijdens de masterclass muziek gaan we aan de slag met het programma Ableton Live Intro en de Ableton Push. Je krijgt voor jouw laptop een gratis licentie van het programma. Op deze manier kun je ook thuis aan de slag! Tijdens de lessen leer je elektronische muziek te componeren, produceren en af te mixen. Daarnaast behoort live spel ook tot de mogelijkheden doormiddel van de Ableton Push

Masterclass Tekenen

Tijdens deze masterclass, die een volledig schooljaar gegeven wordt, maak je kennis met beeldende kunst en kunstgeschiedenis. Je gaat met beide vakken praktisch, maar soms ook theoretisch, aan de slag. Het doel van deze masterclass is niet alleen van alles ontdekken op het gebied van beeldende kunst maar ook het samenstellen van een eigen portfolio.

Masterclass Jong Ondernemer

Altijd al het idee gehad dat je een ondernemer wilt worden? Of weet je dit al zeker?

Tijdens de masterclass ‘jong ondernemer’ gaan we verder in op het ondernemerschap en vooral ook het ondernemingsplan. De masterclass bestaat uit een opdracht die bedoeld is als oriëntatie op het ondernemerschap. Centraal daarbij staat het ondernemingsplan als vertrekpunt voor iedere startende ondernemer. In een groepje van drie of vier leerlingen ga je voor een zelfgekozen op te starten onderneming een ondernemingsplan schrijven.