Home > Nieuws > English Language and Literature Paper One

English Language and Literature Paper One

vrijdag 18 mei 2018

Op maandag 7 mei was het zover, de leerlingen van tweetalig vwo 6 begonnen aan het sluitstuk van hun tweetalige opleiding op de KSG: English Language and Literature Paper One.

Voor het eerst sinds de IB examens op de KSG afgenomen worden, vinden de examens níet plaats in de meivakantie, maar tijdens reguliere lestijd. Op deze manier hadden de leerlingen de volle twee weken de tijd om niet alleen vakantie te vieren, maar ook te studeren voor hun IB examens, en natuurlijk de nationale examens die volgende week beginnen.

Waar alle reguliere vwo leerlingen dus op 16 mei pas beginnen met de eindexamens, mochten de tweetalige vwo’ers nu al zweten in de gymzaal.

 

Extra spannend bleken de examens te zijn, toen er een vertegenwoordiger van de IB organisatie op de stoep stond, die de hele procedure kwam controleren. Deze mister Anderson uit Schotland liep de hele middag mee en zat ook tijdens de examens in de gymzaal, om te kijken of alles volgens de regeltjes verliep.
Hier en daar parelde een zweetdruppeltje van het voorhoofd, spanning of warmte, want de temperaturen liepen aardig op. De leerlingen kregen twee sets pittige teksten voor hun neus die ze moesten gaan vergelijken op inhoudelijke en stylistische aspecten. De ene set teksten ging over de menselijkheid van robots en de andere set over hoe bijen bedreigd worden met massasterfte. Volgens leerlingen was het examen ‘best goed te doen’ en een enkeling merkt op: ‘ik heb volgens mij mijn langste essay ooit geschreven’. Dat geeft hoop.

Op dinsdag kwam de andere helft van de laatste horde van het IB examen: Paper Two. Wederom moesten de leerlingen twee uur aan het werk in de gymzaal, deze keer echter niet onder het toeziend oog van Mister Anderson. Die had ons de vorige middag laten weten dat we met flying colours de test hadden doorstaan en hij gaf onze leerlingen nog een compliment mee dat ze zo beschaafd en stilletjes de gymzaal hadden verlaten aan het eind van het examen, dat zag hij niet vaak. Dus op dinsdag mochten we het zonder hem doen en konden de leerlingen hun kennis laten zien van de boeken Things Fall Apart van Chinua Achebe, The Color Purple van Alice Walker en Persepolis van Marjane Satrapi.

Om 11.30u was het dan echt zover: de pennen werden neergelegd en het grote wachten kon beginnen.

Op 6 juli zal ’s middags bekend gemaakt worden of de leerlingen zijn geslaagd voor hun IB examen. Tot die tijd gaan we duimen!

  • tto-logo
  • ep-nuffic-logo
  • vignet-gezonde-school
  • Sportactieve-school_bordje_2014-2016-klein