Home > Nieuws > Canadees-Nederlandse uitwisseling

Canadees-Nederlandse uitwisseling

dinsdag 16 mei 2017

Op zaterdag 8 april zijn een groep van 21 Canadese middelbare scholieren en drie docenten afgereisd naar Apeldoorn. Al geruime tijd maakt de KSG onderdeel uit van een Canadees-Nederlandse uitwisseling waarbij leerlingen uit klas vier van de drie AVOO scholen uitwisselen met leerlingen uit onze Canadese zusterstad Burlington.

Tijdens en na de bevrijding van Apeldoorn door de geallieerden o.l.v. Canadese eenheden zijn er vriendschappen ontstaan tussen Nederlandse burgers en Canadese soldaten en later hun familieleden. Deze vriendschappen, en met name de bevrijding van Apeldoorn en Nederland, staan centraal in deze uitwisseling. Een belangrijk onderdeel van het uitwisselingsproject is dat leerlingen in gemengde koppels beschikbare militaire dossiers onderzoeken en biografieën opstellen van Canadese militairen die zijn omgekomen bij de bevrijding van ons land. Deze militairen zijn begraven in Holten op de Canadese begraafplaats. Op zondag 9 april hebben de leerlingen gedichten voorgedragen en voorgelezen uit hun gemaakte werk tijdens de officiële herdenking op het Ereveld in Holten. Voorafgaand aan de herdenking heeft Geert Popma de expositie van de zogenaamde “Soldier Profiles” tevens geopend. Het werk van de leerlingen is nog even te zien.

In de week van 10 april hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan Amsterdam, waar we het Rijksmuseum hebben bezocht en een zeer indrukwekkende presentatie en tour hebben gehad in het Anne Frank huis. Ook zijn we afgereisd naar Vught om daar het concentratiekamp te bezoeken en hebben we een kijkje genomen in het Openlucht museum van Arnhem. Om onze Canadese gasten ook wat mee te geven van Apeldoorn hebben we een rondleiding en presentatie gekregen in het stadhuis, hebben we Park de Hoge Veluwe bezocht en hebben we paleis het Loo aangedaan. Omdat Canada dit jaar 150 jaar bestaat, hebben de leerlingen ook stop-motion filmpjes gemaakt bij ‘Markant’, die met dit thema, of opnieuw de oorlog, te maken hadden. Bovendien hebben de Canadese leerlingen tijdens een ‘potluck dinner’ op de KSG kunnen genieten van allerlei Nederlandse gerechten en hebben we een heuse ‘silent disco’ georganiseerd.

 

  • tto-logo
  • ep-nuffic-logo
  • vignet-gezonde-school
  • Sportactieve-school_bordje_2014-2016-klein