Home > Nieuws > Afdelingsreizen

Afdelingsreizen

vrijdag 28 oktober 2016

Balkanreis Havo 4

43 leerlingen en 3 docenten reisden 8 dagen lang door Kosovo, Albanië en Macedonië. Onderdeel van deze reis waren onder andere een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Tirana, een schoolbezoek in Durrës aan een sportschool waarbij de KSG-leerlingen een voetbalwedstrijd en een volleybalwedstrijd hebben gespeeld tegen een Albanees team. We bezochten het Prespameer en het meer van Ohrid, die tot de oudste en diepste meren van Europa behoren. In Tirana bezochten we het Nationaal historisch museum en zagen we de overblijfselen uit de communistische tijd; het huis van Hoxha, de bunkers en de piramide.

De reis werd afgesloten in Kosovo, het jongste land op de Balkan

 

Krakau reis Vwo5

Zondagmiddag 9 oktober, 16.15 uur: een drukte van belang bij de KSG. 48 leerlingen uit atheneum 5 stonden op het punt te vertrekken naar Krakau. Na een lange nacht in de bus, arriveerden we in deze prachtige stad. Tassen het hostel in en op de fiets voor een eerste verkenningstour. Na zo’n twee uur fietsen was het tijd om wat te gaan eten en daarna voor een avond waterplezier in het zwemparadijs.

Ook de dagen daarna zaten vol activiteiten: zoutmijnen, schoolbezoek, hiken, vlotvaren (wat was het nat en koud!) en een bezoek aan het kasteel van Krakau. Donderdagmiddag mocht zelf ingevuld worden: de leerlingen hebben zich vermaakt, onder andere met shoppen en een escape room.

Op vrijdag was het alweer tijd om afscheid te nemen van de stad. In de middag hebben we een bezoek gebracht aan Auschwitz: afschuwelijk, onbegrijpelijk, sprakeloos. Een indrukwekkende afsluiting van een mooie en leerzame week.

 

Les Essarts reis Vwo3

Na een vlotte busreis met veel koeken, cola, muziek en gezang en Macdo bezoek, aankomst in Les Essarts rond 20.00 uur. Eigenlijk het spannendste moment van de uitwisseling, de kennismaking met de gastouders. Ook de jongens met grote mond in de bus werden wat timide en vroegen wat ze nu eigenlijk moesten zeggen. Sommigen bleken het goed getroffen te hebben, anderen wat minder. Zo gaat dat. Maar ook die laatsten hebben zich kranig geweerd en uiteindelijk een goede tijd gehad.

Maandag was een prachtige dag. Bezoek aan een oesterkwekerij met proeverij in Rochelle. Enkele dappere leerlingen proefden voor het eerst van hun leven een oester. Zonovergoten lunch aan het strand met het echte Franse lunchpakket compleet met toetje en zakje chips en flesje water.

Dinsdag rondleiding door Nantes, een mooi stad, maar duurde iets te lang voor de leerlingen. Het bezoek aan het schiereiland met de enorme apparaten/dieren was heel bijzonder. Alleen jammer dat we de grote olifant niet in actie konden zien.

Woensdag een bezoek een bedrijf waar paarden werden getraind voor optredens en zadels, teugels etc. met de hand werden gemaakt. Ook zagen we de hoefsmid in actie bij het beslaan van een paard.

Donderdag sportdag en lessen volgen op school. Ook daar, zoals de hele tijd tijdens de uitwisseling viel het verschil op tussen de Nederlandse en de Franse leerlingen, die duidelijk gedisciplineerder waren dan die van ons.

Kortom, een interessante uitwisseling waar op meerdere gebieden kennis is opgedaan in een prachtige Franse omgeving.

 

Berlijn reis Mavo 4

Na een vlotte busreis op maandag 10 oktober ( met top buschauffeur Guus) kwamen 65 Mavo vier leerlingen aan het einde van de middag aan in Berlijn.

Keurig op tijd arriveerden we bij de meeting point waar we de gastouders van de leerlingen voor het eerst ontmoeten. Werd er in de bus nog druk gekletst en soms zelfs enthousiast gezongen, bij het uitstappen van de bus viel het toch wel enigszins stil. Gastouders ontmoeten, logeren in een vreemd huis in een totaal onbekende stad, het bleek toch wel heel spannend! Gelukkig werden we heel hartelijk ontvangen en bleken alle gastouders aardig. Dinsdagochtend werden meteen alle verhalen uitgewisseld: over het eten, de gastouders en de huizen.  Wat een ervaring! Toch wel heel anders dan thuis.

 

We hebben daarna een goede, afwisselende, soms vermoeiende, indrukwekkende, gezellige, grappige, pittige maar vooral echt leuke week gehad. Een boottocht over de rivier de Spree (dwars door de stad), een bezoek aan de Berliner Zoo ( echt geweldig mooi, we kwamen ogen, oren én tijd te kort om alles te zien) een bezoek aan het holocaust monument en museum ( zeer indrukwekkend), wandelen langs de Brandenburger Tor en Unter den Linden, met een mega snelle lift helemaal naar boven in de FernsehTurm, dwars door de stad met de U en S bahn, een bezoek aan een atoomschuilkelder uit de koude oorlog en een ontzettend goed georganiseerde fietstocht langs de Berlijnse muur (mét Nederlandse gids).

 

Het was allemaal zeer de moeite waard. Natuurlijk was er ook tijd voor shoppen, slenteren en koffie drinken bij Starbucks.

 

1 ding is zeker: leerlingen hebben een super week gehad en kwamen met een hoofd vol verhalen en een hart vol herinneringen vrijdagavond weer thuis. Ongetwijfeld zeer dankbaar voor hun eigen veilige bedje zijn ze die avond in slaap gevallen. Hier gaat nog járen over nagepraat worden!

 

 

 

  • tto-logo
  • ep-nuffic-logo
  • vignet-gezonde-school
  • Sportactieve-school_bordje_2014-2016-klein