Home > Actief en gezond

Actief en gezond

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor het filmpje.

 

Gezond leven vinden we belangrijk. We zijn een sportactief-school. Je kunt bij ons sport als examenvak kiezen in de vorm van BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) of LO2. Niet alleen de ‘normale’ sporten, zoals tennis en voetbal, maar bijvoorbeeld ook mountainbiken, cricket en boksen! Zo blijf je fit. Ook organiseren we regelmatig sporttoernooien.

De KSG is gecertificeerd als gezonde school. Wij richten ons vooral op het bieden van sportieve mogelijkheden voor iedereen. Op de KSG kun je veel sporten leren. Van judo en trampolinespringen tot softbal en squashen. Dit kan tijdens de gymlessen, maar ook buiten schooltijd. We organiseren voor alle leerlingen in de eerste en tweede klassen een softbal- en volleybaltoernooi en we hebben een speciale indoor wintersportdag. De KSG biedt het vak LO2 aan op de mavo en het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) in alle andere afdelingen (havo, vwo en tweetalig vwo). Verder organiseren leerlingen voorronden van Mission Olympic en de nationale kampioenschappen schoolsport. Ook organiseren KSG-leerlingen sportdagen voor leerlingen van basisscholen en doen ze mee in de Apeldoornse Sportweek.

Onze school is een omgeving waar gezond kiezen gemakkelijk moet zijn, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de leerlingen. We kiezen voor een positieve aanpak, waardoor niemand zich buitengesloten of beoordeeld hoeft te voelen. Gezond kiezen gaat over goed voor jezelf zorgen en niet over schoonheidsidealen. We vinden het belangrijk dat het aanbod in de kantine en automaten gezond is. Op school leren de leerlingen over gezond gedrag en in de kantine kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar. Om deze reden werken we op onze school volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze. Ieder jaar brengen wij het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie. Het feit dat er in de omgeving ongezonde producten te koop zijn, is geen reden om deze ook binnen de school aan te bieden. De school is namelijk een beschermende plek. Niet alleen als het om roken, alcohol of drugs gaat, maar ook als het om voeding gaat. Onze docenten en staf stimuleren de gezonde keuze, hebben oog voor duurzaamheid en geven het goede voorbeeld. We streven naar een gezond en duurzaam aanbod voor alle bijeenkomsten, zoals schoolfeesten en vergaderingen, op onze school.

Naast gezondheid, willen we ook een duurzame omgeving, waar duurzame keuzes gemakkelijk zijn. Een omgeving met veel groen en weinig (zwerf)afval en waar aandacht is voor afvalscheiding. Een gebouw waar leerlingen makkelijk kraanwater kunnen drinken, zonlicht en frisse lucht krijgen en indien wenselijk makkelijk voor milieu- dier- of mensvriendelijke producten kunnen kiezen. In een omgeving waar fietsen en openbaar vervoer de standaard is. Ouders maken we steeds attent op onze gezonde schoolkantine en de aandacht voor gezonde eet- en beweeggewoonten in ons onderwijs. We vragen ouders vanuit de thuissituatie ook aandacht te hebben hiervoor.

Gezondheidsbevordering en -preventie worden aangepakt in een breder perspectief. We hebben een integraal schoolgezondheidsbeleid waarin aandacht is voor een gezond en veilig schoolklimaat, een helder voedingsbeleid en het stimuleren van sport en bewegen. Dit alles in samenspraak met leerlingen, het schoolteam en het overkoepelend management. De GGD ondersteunt de school hierbij. Signaleren we dat er bij een leerling vragen of problemen zijn met betrekking tot voeding en gewicht dan wordt deze leerling doorverwezen naar de ondersteuningscoördinator.

 

 

  • tto-logo
  • logo Nuffic
  • vignet-gezonde-school
  • logo European Parlaiment
  • echa